o nama


istraživanja autentičnosti
naklada
restauriranje slika
  restauriranje polikromiranog drva   preventivno konzerviranje

Povratak

 
Antun Karaman: Izazov nedohvatljivog
ISBN: 978-953-95789-3-8
Nakladnik: Udruga Gradine i godine
Sunakladnici: K-R centar
Godina izdanja: 2009.
Uvez: meki
Format: 21 x 14 cm
Broj stranica: 384
DISTRIBUCIJA: www.juricek.hr; www.crescat.hr
   

Izbor predgovora dugogodišnjeg kustosa i direktora Umjetničke galerije u Dubrovniku Antuna Karamana na otvaranjima izložbi.

Iz recenzije Sanje Žaja Vrbica

Autor, koji je dugi niz godina svjedočio brojnim umjetničkim pojavama te radio u izravnom kontaktu s djelima, bio je u prilici zabilježiti i sačuvati za sjećanje likovne događaje i osvrnuti se zadatosti određenih razdoblja, što bi bez sličnih pregleda, iz današnjeg vremenskog odmaka, zauvijek ostali nedostupni. Zato je ova zbirka odabranih eseja vrijedna i kao svjedočanstvo vremena i kao polazište za buduća istraživanja.

Iz recenzije akademika Igora Fiskovića

Budući da su tekstovi predloženi za knjigu poredani vremenskim redom svojega nastanka, pružaju čitljivi pregled zbivanja u domaćoj modernoj umjetnosti, to više što svi predstavljeni slikari i kipari nisu djelovali na jednome mjestu. Iako se većina prikazanih izložbi održavala u lokalnim galerijama, njihovi su akteri dolazili i iz drugih naših središta. Tako se u osvrtima jednog autora rastvara panorama našeg suvremenog slikarstva i kiparstva. Karamanova knjiga, dakle, ne predočava samo kritičku misao i punu djelatnost jednog kroničara, zbog čega joj treba naglasiti povijesnu ulogu, nego na vidjelo iznosi i strujanja koja su svoje protagoniste našla u umjetnicima različite dobi, i razvoj galerijske djelatnosti na hrvatskom jugu.

Povratak