o nama


istraživanja autentičnosti
naklada
restauriranje slika
  restauriranje polikromiranog drva   preventivno konzerviranje

Povratak

 
Priredio Ivan Viđen: Kosta Strajnić: Dubrovnik bez maske i polemika s Vinkom Brajevićem o čuvanju dalmatinske arhitekture
ISBN: 978-953-95789-1-4
Nakladnik: K-R CENTAR
Sunakladnik: HRVATSKO RESTAURATORSKO DRUŠTVO
Godina izdanja: 2007.
Uvez: meki
Format: 21 x 14 cm
Broj stranica: 268
DISTRIBUCIJA: www.juricek.hr; www.crescat.hr
   

Knjiga objedinjuje misli i stavove o kompromisu između vitaliteta i poduzetništva zajednice s jedne strane i konzervatorskog očuvanja spomeničkih cjelina, kulturnog krajolika i povijesnog identiteta zajednice s druge strane. U polemiku koju su 1930. vodili Kosta Strajnić i Vinko Brajević uključili su se i neki od naših najvećih arhitekata i umjetnika. Ta polemika je izuzetan primjer kritičkih i konzervatorskih stavova i smjernica kojima hrvatska i jugoslavenska konzervatorska zajednica u ono vrijeme dokazuje svoju neperifernost. 

 

U uvodnoj studiji Ivan Viđen biografski kontekstualizira Strajnića, a u kazalu osoba biografski obrađuje sve osobe koje se spominju u polemici.

 

Polemika je kulturološki zanimljiva i trebala bi biti nezaobilazna povijesna referenca studentima zaštite spomenika i studentima restauriranja, a isto tako i studentima arhitekture i urbanizma. Polemika je dan-danas aktualna jer su problemi isti; polemika predlaže rješenja i potiče daljnju raspravu.

Povratak