Prezentacija restauratorskih radova na slici Obiteljski portret, ulje na platnu, privatno vlasništvo

   
   
Izgled slike prije radova. U ovom slučaju, onečišćenje slike ne može se uklanjati bez prethodne konsolidacije osnove i boje koja se ljušti.
   
Ljuske prijete otpadanjem svakim pomicanjem ili dodirom slike. Najveća su oštećenja u donjem dijelu slike, te na licu i odjeći djevojčice. Površina platnenog nosioca je manja od površine sloja boje koja se nalazi na njemu, usukanost nosioca na poderotinama i karakteristično otpadanje sloja boje svjedoče da je slika bila izložena utjecaju vode. Iz tehnološkog razloga u kojeg ovdje nećemo ulaziti, utjecaj vode je poguban za mnoge slike iz devetnaestog stoljeća, naročito za bidermajersko slikarstvo.
   
Potpis i datacija ugrebani su u boju dok je bila svježa. Početni dio potpisa je otpao zajedno sa slojem osnove i boje.
   
Detalj slike s potpisom autora nakon restauratorskog zahvata. Okolna oštećenja su retuširana do potpune integracije u prikaz. Oštećenje na samom potpisu je nakon kitanja retuširano u ton koji oštećenje vizualno gura u drugi plan. Isti ton istovremeno jasno odudara od originala kako u povijesno-umjetničkoj ekspertizi koja slijedi, retuš ne bi navodio na krivo čitanje. Povijesno-umjetnička ekspertiza je neophodna jer u trenutku restauriranja slike nije se znalo autora slike niti je njegov potpis bio čitak; datacija je i ranije bila jasno vidljiva (1855).
   
Detalj slike s licem i odjećom djevojčice nakon restauratorskog zahvata. Nakon relaksiranja i širenja površine platna (kako prilikom spuštanja ljuski ne bi došlo do preklapanja sloja boje na rubovima ljuski) te nakon podljepljivanja i ravnanja ljuski osnove i boje, slika je očišćena. Nakon toga su nedostajući dijelovi bojanog sloja precizno pokitani. Kitovi su livelirani s okolnom bojom i teksturirani kako teksturom ne bi odudarali od ostatka slike. Teksturirani zakiti su precizno retuširani tako da ni najmanji djelić originala nije sakriven.
   

Izgled slike nakon radova.
 

(Fotografije i tekst: D.Vokić)

Povratak